Veel ervaring met het maken van verhalen

Na het afronden van mijn studie Communicatiewetenschappen (UvA) en een bijbaan als sportverslaggever bij de regionale radio, ben ik in 1999 gestart met mijn bureau voor mediacontent Het Fotogenieke Geluid. Ik werkte de eerste jaren vooral voor verschillende informatieve achtergrondprogramma’s bij landelijke radio-omroepen. Daarnaast schreef ik af en toe artikelen voor kranten en websites en verzorgde daarbij ook de fotografie.

Bij de omroep maakte ik vooral mijn eigen reportages; van culturele tot maatschappelijke, van sportieve tot economische onderwerpen. Altijd met oog voor het persoonlijke verhaal. En waar mogelijk probeerde ik de ‘setting’ van het verhaal uitgebreid te verklanken, om daarmee het verbeeldingsvermogen van de luisteraar te prikkelen en zo de ‘doorluisterbaarheid’ te vergroten. Vandaar de naam Het Fotogenieke Geluid. 

Mijn reportages waren een logische opstap naar het maken van radiodocumentaires. Deze keuze kreeg een extra stimulans door het winnen van de Zilveren Zebra (ASN Mediaprijs 2002) met de documentaire ‘Ik ben er, en ik ben er niet’. Ook legde ik mij toe op culturele projecten buiten de omroep, zoals het ontwikkelen van audiotours in de openbare ruimte, destijds een nieuw fenomeen.

Verder wilde ik altijd graag mijn kennis delen. Zo gaf ik workshops aan redacties (NOS, AVROTROS, Omroep West) en begeleidde ik studenten (School voor Journalistiek Tilburg, Hogeschool van Amsterdam).

Hieronder een selectie van oud werk dat mijn achtergrond en ontwikkeling laat zien. Het waren vaak al verhalen waarin de relatie met betekenisvolle plekken werden belicht. 

audiotours

De Doorgeef Audiotour (2014) Rondleiding voor families in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem. De audiotour bestond uit spelletjes en opdrachten. Project van Familiemusea. Het Fotogenieke Geluid verzorgde de regie van de opnamen. Vertelstem: Kiki Heessels (actrice kindervoorstellingen).

Bij ons in de buurt (2012) Een audiotour door Amsteldorp, een tuindorp in Amsterdam-Oost. Opdracht van woningcorporatie Ymere. Vertelstem: Elsje de Wijn (o.a. actrice Toneelgroep Amsterdam). Audiotour was alleen beschikbaar voor bewoners.

De Wondere Wibaut (2010) Een audiotour door de Wibautstraat, de wonderlijkste straat van Amsterdam. Ontwikkeld met steun van o.a. Gemeente Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, woningcorporatie Ymere en Stichting Heineken Collectie. Verstelstem: Chris Bajema (radiomaker/presentator/podcastmaker). Audiotour werd aangeboden via een app, speciaal ontwikkeld door studenten van de Hogeschool van Amsterdam.

Het gevoel van Geuzenveld (2008/2013) Een audiotour over het leven in een typische Amsterdamse jaren ’50 wijk. Opdracht van Stadsdeel Nieuw-West/Gemeente Amsterdam. Vertelstem: Frits Jansma (acteur Onderweg naar Morgen). In 2013 is een update van de tour gemaakt. Audiotour werd aangeboden via een app, speciaal ontwikkeld door studenten van de Hogeschool van Amsterdam.

Stadionplein FM (2007/2009) Een audiotour door het Olympisch gebied van Amsterdam. Ontwikkeld met steun van Olympisch Stadion, BPF Bouwinvest, Stadsdeel Oud-Zuid, Woningcorporatie Ymere. Vertelstem: Jeroen Spitzenberger (acteur o.a. Alles is liefde, Bloedverwanten, Oogappels). 

“Mooie anekdotes, uit het leven gegrepen. Dóé die tour!”

Het Parool over audiotour De Wondere Wibaut

 

radiodocumentaires

Tristan en zijn piloot (NTR/Sportdoc 2016) Korte documentaire over een bijzondere samenwerking tussen een invalide en valide baanwielrenner. Gemaakt voor de Radio 1 Sportzomer. Luister naar de sportdoc.

De fatale patrouille (NTR/Radio Doc 2014, VPRO) Lange documentaire over een Indië-veteraan (86) die gekweld wordt door schuldgevoelens over een oorlogsmisdaad. Luister naar de uitzending.

In het zicht van de haven (NTR/Holland Doc 2013, VPRO/OVT 2018) Lange documentaire over een oud-Korea-militair (85) die zestig jaar later nog worstelt met z’n oorlogsverleden. Luister naar de uitzending.

De Kunst van het Dalen (Sportzomer Radio 1 i.s.m. Holland Doc 2012) Mini-docu over de gevaren van het afdalen in het hooggebergte van de Tour de France. Luister naar de mini-doc.

Ademtocht (NTR Holland Doc 2012) Korte documentaire over Skate4AIR, een groep recreatieve schaatsers die tijdens de Alternatieve Elfstedentocht geld bijeen schaatst voor de bestrijding van Taaislijmziekte (CF). Luister naar de uitzending.

Het Olympisch Eerbetoon (NPS Holland Doc 2008) Historische documentaire over de Olympische Spelen van Amsterdam 1928. In samenwerking met journalist Jeroen Wielaert. Luister naar de documentaire.

Gestremd (NPS Radio Atelier 2006) Serie portretten over treinpersoneel dat geconfronteerd wordt met dramatische ongevallen. Luister naar een portret.

De lokroep van The Unspoiled Queen (NPS Radio Atelier 2005) Documentaire over het leven van Nederlanders op het Antilliaanse mini-eiland Saba. Gemaakt met subsidie van Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties. Luister naar de documentaire.

De onderkoning van Pijnacker (Vpro De Avonden 2005) Documentaire over vrijwilligers in de wielerwereld. Luister naar de uitzending (De Avonden, vanaf 1’05″10).

De Slag bij Warns (NPS Radio Atelier 2004) Documentaire over een klein Fries dorpje dat begaan is met het lot van hun enige asielzoeker. Luister naar de documentaire.

Het Olympisch Kroonjuweel (Vpro OVT 2004) Historische documentaire over de ontstaansgeschiedenis van het Olympisch Vuur. In samenwerking met sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Luister naar de uitzending (Het Spoor Terug, vanaf 1’23″55).

Ik ben er, en ik ben er niet (NCRV 2002) Documentaire over een uitgeprocedeerde asielzoeker die tussen wal en schip belandt. Winnaar Zilveren Zebra/ASN Mediaprijs 2002. Luister naar de documentaire.

“Beeldende radio, als een vleesgeworden krantenbericht. Een journalistiek juweeltje, over een probleem dat toch eigenlijk zo eenvoudig kan worden opgelost.”

Juryvoorzitter Zilveren Zebra Aad van den Heuvel over winnende documentaire ‘Ik ben er, en ik ben er niet’.