Storytelling – Droppingsveld Katlijk

Verhalen droppingsveld Katlijk (2019/2020). Het belichten van de oorlogsgeschiedenis van het Friese natuurgebied het Ketliker Skar middels diverse verhaalvormen. Opdracht van de de provinciale natuurorganisatie It Fryske Gea vanwege de viering van 75 jaar vrijheid.

Audiofragmenten bij monument. Drie korte audioverhalen vertellen tezamen het verhaal van drie wapendroppings in het Ketliker Skar in WOII. Britse bommenwerpers dropten in de oorlog wapens op een weiland in het bos. De wapens kwamen met hulp van boeren terecht bij het Friese verzet.

De audiofragmenten, voorzien van een rijk geluidsdecor, zijn te beluisteren via geluidskastjes op drie speciale vleermuisonderkomens op het voormalige droppingsveld. Deze zuilen vormen een herinneringsmonument en zijn ontworpen door architecte Nynke Rixt Jukema. De teksten zijn ingesproken door acteur Thijs Feenstra.

Buitententoonstelling Frijheit boppe alles. Speciale expositie over de achtergrond van het herinneringsmonument. Vanwege coronamaatregelen is er gekozen voor een buitenexpositie bij het bezoekerscentrum in het natuurgebied. Met informatie, fotografie en audioverhalen wordt de impact belicht van de wapendroppings op de boerenbevolking. De verhalen zijn zowel te beluisteren op speciaal gemaakte ‘coronaproof’ luisterpalen als op de website van It Fryske Gea.

Diverse Friese media hebben aandacht geschonken aan de lancering van de expositie Frijheit boppe alles, onder meer Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad en Omrop Fryslân.

.