Kijk & Luisterroute – Het veilige onland

Het veilige onland (2021). Een Kijk & luisterroute op it Eilân in het Nationaal Park De Alde Feanen. Project voor de Friese provinciale natuurorganisatie It Fryske Gea. Het veilige onland ging over de Zwolse leraar en amateurfotograaf Roelof Horreüs de Haas die in WOII samen met zijn twee zoontjes in het najaar van 1944 onderdook op boerderij Heach Hiem in Goëngahuizen. Een spannende maar ook relatief onbezorgde tijd waarin het landschap een belangrijke rol speelde.

De tijdelijke route bestond uit 22 oude zwart-wit foto’s van vader Roelof die hij had weten te maken van die onderduiktijd. De geselecteerde foto’s waren groot in landschap geplaatst op een eilandje nabij de boerderij. Bij een aantal foto’s waren herinneringen van zoon Hans te horen, destijds 85 jaar. De audioverhalen waren te beluisteren via een app op de smartphone.

De Kijk & luisterroute is bedacht en ontwikkeld in het kader van het themajaar 75 jaar vrijheid. De route is voor 8 maanden toegankelijk geweest. Het eilandbezoek benadrukte het geïsoleerde bestaan van de familie De Haas in 1944-1945. Meer over het project is hier te vinden.

De bekende fotografe en oud-nieuwslezeres Sacha de Boer heeft de voorbereidingen van Het veilige onland in beeld gebracht voor haar fotoboek 75 jaar vrijheid in beeld.

Het televisieprogramma Binnestebuiten van KRO-NCRV heeft naar aanleiding van de buitenexpositie een reportage gewijd aan boerderij Heach Hiem als onderduikadres in de oorlog.