Fietsroute – Expeditie Oerpolder

Expeditie Oerpolder (2018). Een audiotour van het Friese Workum naar het kleine boerendorpje It Heidenskip. Expeditie Oerpolder is een ontdekkingstocht op de fiets vol verhalen, anekdotes en geluiden uit de streek van ‘wind en water’. De naam van de tocht verwijst naar het boek – inmiddels een Friese klassieker – De oerpolder van schrijver Hylke Speerstra. Het boek gaat over de zware omstandigheden waarin de boerenbevolking in het verleden een bestaan probeerde op te bouwen in het drassige landschap van It Heidenskip. 

In Expeditie Oerpolder zijn 13 luisterplekken opgenomen waar je via je smartphone persoonlijke verhalen uit zowel het verleden als heden kan horen. En hoe de boerenbevolking betekenis aan haar bestaan heeft gegeven. Naast Hylke Speerstra werkten ook veel (oud-)bewoners uit het gebied mee aan het project. De rol van de centrale verteller wordt ingevuld door acteur Thijs Feenstra (Oogappels, Baas Boppe Baas, Zwartboek, Tryater).

Expeditie Oerpolder is ontwikkeld in samenwerking met Museum Warkums Erfskip. Het project is gelanceerd in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa en is mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van onder meer Provincie Fryslân, Gemeente Súdwest Fryslân, Het Cultuurfonds en P.W. Janssen’s Friesche Stichting. De tour wordt nog steeds aangeboden via het gratis platform izi.TRAVEL. Meer info op oerpolder.nl.

De (Friese) media hebben veel aandacht besteed aan Expeditie Oerpolder. Zoals Omrop Fryslân met een interview en reportage. En het Friesch Dagblad met een achtergrondartikel.